הקוריאן הופך להיות אחד מחומרי הגלם המבוקשים ביותר ותפקידו הולך ומתרחב בעיצוב הבית. הקוריאן הוא אבן מלאכותית המיוצרת על ידי חברת Dupont האמרקאית, והוא עשוי מ-70% אלומיניום הידרוקסיד ו-30% אקריליק. היתרונות של הקוריאן רבים מספור: כחומר גמיש וקל לעיבוד, הוא יכול לשמש בקלות כחומר גלם למשטחים ולשלל מוצרים נוספים, כחומר בעל מגוון אסתטי רחב, הוא יכול להתאים באופן ייעודי למרחבים עיצוביים שונים, עם תכונות העמידות והשימור שלו, הוא משמש כחומר אמין ובטוח. בנוסף לכל אלה, הקוריאן ידוע כאחד מן החומרים ההיגייניים ביותר, עם מאפיין חשוב של אנטי בקטריאליות. אך עם זאת, עדיין חשוב לדעת כיצד לשמור על הקוריאן נקי ושימושי – באמצעות הכרה בפעולות התחזוקה הנכונות של הקוריאן, ניתן להקנות לו אריכות חיים מרשימה במיוחד, לשמר היטב את האיכויות האסתטיות העמוקות שלו ולהבטיח שיהיה בטוח לשימוש מכל בחינה.
ניקוי יומיומי של הקוריאן
הקוריאן הוא חומר היגייני ואנטי בקטריאלי מטבעו עד שניתן למצוא שימוש רחב בו אף במוסדות הדורשים רמת היגיינה גבוהה במיוחד כמו בתי חולים וקופות חולים. כך, אופן הניקוי הרגיל של הקוריאן הוא פשוט למדי, ובאמצעות היצמדות לשלושת הנקודות הפשוטות הבאות ניתן לקבל מן הקוריאן תוצאות רצויות:
נגבו את הקוריאן מידי יום: עשו לעצמכם הרגל – מידי יום, נגבו את משטח הקוריאן באמצעות מטלית ספוגה במים. במלאכה הפשוטה הזו יש מספיק כדי לסלק את הלכלוכים המצטברים על גב הקוריאן וכך לשמור עליו נקי למדי.
נגבו נוזל שנשפך במהירות: אחד מן היתרונות הגדולים של הקוריאן הוא שהוא אינו סופח נוזלים. כך, אין צורך לחשוש פן נוזל כלשהו ייצור כתם שבלתי ניתן להסרה בגוף הקוריאן. עם זאת, על אף שנוזלים אינם נספגים בקוריאן, הם אכן יכולים להתייבש על גבו, ואז להפוך את מטלת ההסרה שלהם למייגעת הרבה יותר. ניתן להימנע מכך בפשטות באמצעות טיפול מהיר בנוזל שנשפך – נגבו אותו עם מטלית בהתאם לחומר הנשפך ולמהירות הטיפול בו. לחומרים פשוטים שאינם מתייבשים במהירות, מטלית יבשה תספיק. במקרים אחרים ניתן להשתמש במטלית רטובה, או מטלית עם מים ומעט סבון.
שטפו במים קרים חומרים בעייתיים: אל תתנו לחומרים בעייתיים לשהות זמן רב על גבי הקוריאן. אם נשפך חומר בעייתי כמו אצטון, חומר לניקוי תנורים, מדלל צבע או חומר לפתיחת סתימות, שטפו מיד במים קרים.
יבשו את הקוריאן תמיד: כמו חומרים רבים אחרים, לקוריאן יש חולשה אחת מרכזית – הצטברות אבנית. הצטברות של אבנית נגרמת כתוצאה מהותרת משטח לח על גבי משטח הקוריאן. כדי להימנע מכך, כל שצריך לעשות הוא לדאוג שהקוריאן יבש תמיד. כך, לאחר שתנקו את הקוריאן – בין אם בניגוב היומי, בניגוב נוזל או בשטיפה של חומרים בעייתיים – וודאו שאתם מייבשים את המשטח כהלכה ולא מותירים שכבה לחה.
חיטוי הקוריאן: ניתן לנקוט באמצעי ניקיון נוספים בתדירות נמוכה יותר ואף לחטא את הקוריאן כדי להבטיח היגיינה מיטבית. נקו את הקוריאן באקונומיקה מדוללת במים, כאשר האקונומיקה מהווה לכל היותר חמישים אחוז מן התמהיל. אל תשכחו לייבש את המשטח כרגיל לאחר החיטוי.
הסרת כתמים מקוריאן
הקוריאן אינו סופח נוזלים, וכך כתמים אשר מופיעים על גבי הקוריאן הם תמיד נוזלים שהתייבשו ואינם נוזלים שנספגו בו. כך, ניתן להסיר את הכתמים הללו, אך ייתכן ויהיו חומרים שיהיו קשים יותר להסרה. יש לזכור שהקוריאן עשוי להיות חומר רגיש לשפשופים, ולכן כדאי להימנע מאביזרי ניקוי אגרסיביים שעשויים לפגום בו. במקום זאת, במקרים קיצוניים יש להעדיף חומרי ניקוי עצמתיים על פני אמצעי ניקוי אגריסיביים. כך, עבור כל כתם, מומלץ להתחיל בשיטות ניקוי עדינות ואט אט להתקדם לחומרי ניקוי חזקים יותר:
התחילו בניסיונות ניגוב פשוטים עם מים: לפני שפונים לרתום אמצעים קיצוניים לניקוי, יש לבדוק האם לא מדובר בכתם קל שיוסר באמצעות מעט מים – היעזרו במטלית לחה ובמים פושרים ונסו לנגב את הכתם.
שילוב של סבון: באם המים לבדם אינם עוזרים, ניתן לשלב איתם סבון עדין ולנסות להסיר את הכתם – סבון כלים פשוט עשוי לעשות את העבודה.
עברו למים חמים: יש להשתמש במים חמים רק כשלב שלישי, מפני שלקוריאן יש רגישות תרמית – השתמשו במים חמים אך נסו להימנע ממים רותחים, ושפכו מעט בהם באופן ישיר על גבי הכתם כדי לראות אם הוא מגיב לכך.
השתמשו באנטי קאלק: באם המים לבדם אינם פותרים את הבעיה, ניתן להתקדם ולנסות להסיר את הכתם באמצעות אנטי קאלק.
השתמשו באקונומיקה: השלב האחרון הוא שימוש באקונומיקה, שאמור להבטיח את הסרת הכתם באם האמצעים הקודמים לא סייעו לכך – זכרו לשמור על תמהיל של מים ואקונומיקה בו האקונומיקה מהווה לכל היותר 50%.
הסרת אבנית מקוריאן
כאשר מדובר באבנית, אשר מתאפיינת בהשארת כתמים צהובים על גבי הקוריאן, יש לנהוג בה כמו בכתמים עיקשים. האבנית היא תוצר של השארת שכבה לחה על גבי הקוריאן, ולכן השימוש במים, גם כאשר הם חמים, עשוי שלא להועיל להסרת האבנית. אין צורך להימנע מלקפוץ ישירות לשלב השלישי שהוזכר לעיל, ולהשתמש באנטי קאלק באופן ישיר עבור האבנית. האנטי קאלק אמור לפתור את הבעיה ולהסיר לחלוטין את האבנית.
ניקיון כיורי קוריאן
ניקיון כיורי קוריאן אינו שונה במהותו מניקוי משטחי קוריאן. המשטח עשוי מאותו חומר הגלם, וכך יש להקפיד על אותם כללים ממש לניקיון הכיור. באמצעות הנקודות הפשוטות הבאות, ניתן לדאוג שכיור הקוריאן יישאר אסתטי ופונקציונלי לאורך זמן:
ייבוש: מטבעו, כיור הקוריאן נוטה יותר לרטיבות ולכתמים, ולכן יש לוודא תמיד שהוא נקי ויבש לאחר השימוש, וכך יהיה ניתן להבטיח עבורו אריכות חיים.
הסרת כתמים: הסרת הכתמים מכיורי הקוריאן אינה צריכה להיות שונה מהסרת הכתמים ממשטחי העבודה העשויים קוריאן – לרוב, מים עם סבון יעשו את העבודה, ואף מים בלבד יהיה יעילים פעמים רבות – במקרים של כתמים עיקשים ובמקרים של אבנית, אנטי קאלק יסיר אותם.
חיטוי הכיור: ניתן לחטא את הכיור באמצעות אקונומיקה במלאכה פשוטה למדי – חוסמים את פתח הניקוז של הכיור, ממלאים אותו במים ומוסיפים מעט אקונומיקה להשריה של רבע שעה, כשלאחריה מנקזים את המים, שוטפים היטב את הכיור ומייבשים אותו.
לשמור על הקוריאן – מה לא לעשות
אוסף היתרונות המרשים של הקוריאן מצמצם משמעותית את רשימת הדברים שאסור לעשות בסביבתו. עם זאת, ישנם כמה הגבלים הנובעים מחולשותיו המעטות של הקוריאן, ובהחלט כדאי לזכור להימנע מהם. באמצעות הימנעות משלושת הנקודות הבאות, ניתן לשמור על הקוריאן פונקציונלי ואסתטי ללא פגם לאורך שנים:
אל תניחו על הקוריאן פריטים רותחים: הקוריאן הוא חומר בעל רגישות תרמית, ושינויי טמפרטורה פתאומיים וקיצוניים עשויים לגרום לו לשלל פגמים, החל מ"כוויות" ועד לכדי עיוות של החומר. לפיכך, אסור להניח על הקוריאן פריטים רותחים מכל סוג, ובפרט לא סירים רותחים אשר הורדו מהכיריים או תבניות לוהטות שהוצאו מן התנור. ניתן לעשות שימוש בתחתיות חמות לסירים ולתבניות כמבודד, וכך להניח אותם על גבי משטח הקוריאן כדי למנוע מגע ישיר בינו לבין המתכת הלוהטת.
אל תשתמשו במשטח הקוריאן לחיתוך: הקוריאן רגיש, ועשוי לספוג לקרבו שריטות ולשמור אותן שצלקות על גופו. כדי לשמור על החזות האסתטית והמרקם החלק של הקוריאן, יש להימנע מלהשתמש בסכינים ובחפצים חדים אחרים על גביו. כאשר עושים שימוש שכזה בסביבת הקוריאן במטבח, יש להיעזר בקרש חיתוך אשר יפריד בין הסכינים לבין המשטח.
אל תשפשפו את הקוריאן: כתמים עיקשים עשויים לפתות אותנו להשתמש באמצעי ניקוי אגרסיביים אשר נועדו לשפשוף. הקוריאן אינו מגיב טוב להם, והם עשויים לגרום לשריטות בלתי רצויות על גופו. חומרי הניקוי הרבים שהקוריאן מגיב להם בידידותיות מספיקים בהחלט כדי לנקות את כל סוגי הכתמים, וכך ניתן לשמור על המשטח נקי מבלי לשלם מחיר במרקם שלו.
הסרת שריטות
יש לזכור, שגם אם הופיעו שריטות על גוף הקוריאן, יש אפשרות לטפל בהן. יחד עם החיסרון שברגישות הקוריאן לשריטות שכאלה מגיע יתרון גדול שלו – הקלות שלו לליטוש. ניתן ללטש את משטח הקוריאן באופן עצמאי וזהיר למדי, אך פתרון יעיל הרבה יותר יהיה פנייה לבעל מקצוע אשר יש לו את המיומנויות הרלוונטיות לטיפול נכון בקוריאן. באמצעות שמירה על שגרת ליטוש קבועה – של אחת מידי 3 עד 5 שנים – ניתן להבטיח שלמות במלאכת הטיפול והתחזוקה של הקוריאן, וכך להבטיח בהחלט לשמר עבורו חזות אסתטית ויפה כביומו הראשון, לצד פונקציונליות גבוהה ונוחה.